Arra is foghatnam, hogy minden a konyvekkel kezdodott, de … Talan az elhivas mar gyerekkorban megtalalt. Amit almoknak tartottam, nem azok voltak, talan kozelebb alltak a valosaghoz, mint egy sci-fi. A pozitiv gondolatok manifesztalodtak, es hoppa rajuk ismerek a jelenben, ehhez tarsultak a konyvek, amik ram talaltak.
Edesapamtol kaptam a legjobbakat. A“Feher agyar” es “ A vadon szava” Jack Londontol (eredeti neven John Griffin Chaney, eszak-amerikai iro) az elso olvasmanyaim koze tartozik gyerekkent, ezeket kesobb angolul is elolvastam es talan meg erthetobbe valtak. A leirasokat elmenyekhez es erzesekhez tudom csatolni mar. Az elso kempinges elmenyem Erdelyben volt, aztan nagy szunet es hirtelen az Grand Canyomban talaltam magam, majd az USA Nyugati reszen Zion, Yosemite, Monument Valley, Canyonlands, Arches, Grand Titons, Mojave sivatag, Yellowstone, aztan Utah, Montana..huh.
Hirtelen mas perspektivak is ertelmet nyertek.
Aztan Jon Krakauker “ Into the Wild” cimu regenye… egy tehetos csaladban felnott, osztalyelso sracrol, aki az osszes penzet egy segelyszervezetnek ajanlja, eladja kocsijat ertekeit es Alaszkaba indul, hogy tavol eljen a civilizaciotol. Naivan eszebe sem jut hogy a halalaba megy. Talan az a egyik legszelsosegesebb filozofia az ove, azert eddig nem mennek el. Mindenesetre nagyon is izgalmas gondolatokat es eletfilozofiat ismerhet meg az olvaso. (ajanlom a konyvadaptacios filmet )
Majd tesomtol kaptam Mezey Laszlo “ Osveny a felhok felett” cimu konyvet. Akar laikusoknak is ajanlhatnam, akik tavol allnak a turazastol, hegymaszastol. A technikai nehezsegeken kivul azt is leirja, milyen mas egyebb goldolatok jarnak egy maszo fejeben egy tobb ezres csucson.
A maszas “ miertjei” utan ismet Jon Krakauer. Az “ Into Thin Air” egy riport egeszen Katmandutol az Everest csucsaig es vissza. A vilag egyik legtapasztaltabb hegymaszoirol es a tragediarol, ami tobb ember eletet kovetelte. 1996 az egyik legszornyubb ev az Everest expedicio torteneteben. (ajanlom a konyvadaptacios filmet)
Es az utolso ebben a sorolasban Bill Bryson “A walk in the woods”. Azert ez all a legkozelebb, mert az Appalache-hegyseg tobb ezer merfoldes turajat mutatja be, bar kicsit vigjatekban, de a kritikus helyzetekrol szol. (megint egy film ajanlo)
Az Appalachian-turara mar majdnem egy eve keszulunk a ferjemmel, o az agyszulottje ennek az egesz otletnek. Minden technikai felszereles megvan, bar mindig van egy par apro valtoztatas. Aprilis elejen Georga alllambol indul a tura 14 allamon keresztul Eszak Amerikaig es legalabb 5/6 honapig tart.:)

Izgi lesz

3 Comments

 • Hajrá! Szurkolunk!

  Péter 2020.02.19.
  • Nagyon koszonjuk:)

   gigi 2020.02.25.
 • Hajrá, nagyon szurkolunk!!!

  Péter 2020.02.19.

Leave a comment

Your email address will not be published.