Monor is bekapcsolódott – pilot településként – a Tisztítsuk meg az országot! programba, amelynek célja az illegális hulladéklerakók felszámolása – mondta hétfőn Monoron az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Boros Anita emlékeztetett, hogy a kormány februárban döntött a Klíma- és természetvédelmi akciótervről, amelynek sok más kormányzati teendő mellett része az illegális hulladéklerakók felszámolása. Az ITM ezzel párhuzamosan júliusban dolgozta ki a Tisztítsuk meg az országot! akciótervét. A minisztérium elsődleges feladata 2020-ban, hogy megkezdje a leginkább érintett szennyezett területek megtisztítását – tette hozzá az államtitkár.

Az ITM államtitkára elmondta, hogy augusztus és szeptember a projekt pilot időszakának számít, amely során először az állami tulajdonú területeken, majd önkormányzati tulajdonú területeken felderítik az illegális hulladéklerakókat. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a legszennyezettebb területek az utak, vasutak melletti területek, a turistaútvonalak az erdőkben, a nemzeti parkok területei, és a folyókat, vízfolyásokat övező területek. Az önkormányzatok esetében mind a látogatott, mind a nem sűrűn látogatott területeken megtalálhatóak az illegálisan lerakott és halmozódó hulladékok.

Boros Anita kifejtette: az illegális hulladék felszámolásához szükséges az is, hogy lehetőséget kell biztosítani az állampolgároknak és a cégeknek, hogy jogszerűen is el tudják helyezni a hulladékot, amihez létre kell hozni a települési hulladékpontok rendszerét, fejleszteni kell a hulladékudvarokat és támogatni kell az ingatlanvédelmi rendszerek, sorompók, kamerarendszerek telepítését.

Az államtitkár közölte, kidolgoztak egy javaslatcsomagot, amely az illegális hulladéklerakás jogellenes magatartását szigorúbban büntetné, a büntetőkönyv szigorításával egy bizonyos mennyiségű hulladék illegális lerakása már bűncselekménynek minősülne. Arra is szeretnének javaslatot tenni, hogy ha valakit tetten érnek, akkor lehessen helyszíni bírságot kiszabni. A lakosság bevonására indított, jelenleg tesztüzemben működő Hulladékradar applikációról eddig 3000 bejelentés érkezett, több mint 6000 fotóval – fűzte hozzá Boros Anita.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára arról beszélt, hogy a közterületeken eldobott hulladék kisebbik része csak a háztartási hulladék, a nagyobbik része valamilyen ipari, kisipari tevékenységből származik. Hozzátette, hogy az elkövetkező hetekben pályázatok fognak megjelenni, amelyek a hulladék-felszámolási munkák megkezdéséhez biztosítanak forrásokat.

(MTI)
forrás: https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/fenntarthatosagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/monor-is-bekapcsolodott-a-tisztitsuk-meg-az-orszagot-kormanyzati-programba

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.